Papaya Events heeft zondag op het Ladeuzeplein in Leuven een gigantisch grote escape room gebouwd. Volgens de Leuvense studentenonderneming is het de grootste pop-upontsnappingskamer ter wereld. Het ontsnappingsspel is opgetrokken uit bakken frisdrank.

Er warer 18.000 bakken nodig om het complex te bouwen. De totale oppervlakte bedraagt ruim 1.600 vierkante meter. De opdracht is simpel: de weg vinden door het doolhof en de raadsels zo snel mogelijk oplossen.

De Papaya escape maze, zoals het concept gedoopt werd, is een initiatief van studentenonderneming Papaya Events. Dat is een groep studenten uit verschillende richtingen aan KU Leuven. “Studenten komen vaak niet verder dan goedkope hamburgers en pintjes verkopen in een tent buiten het centrum. Met Papaya wilden we laten zien dat het beter kan”, zegt medeoprichter Emile Derache.

Reputatie

Het doolhof is toegankelijk tot 20 maart voor volwassenen en kinderen van alle leeftijden. Deelnemen is gratis. Een deel van de opbrengst van de drankverkoop gaat naar het goede doel. Over welk goed doel het gaat, wisten de organisatoren zondag echter niet te vertellen. Gewoon omdat ze het zelf nog niet bepaald hebben.

Voor hun evenement kreeg Papaya Events tot driemaal toe negatief advies van zowel de stad Leuven als de Leuvense politie. “Het was een hele strijd om ons evenement te laten goedkeuren door het schepencollege. Studenten hebben een zeer slechte reputatie en dat vinden we erg jammer. We hopen dat we met Papaya kunnen tonen dat er wel degelijk professionaliteit en ambitie schuilen bij de Leuvense studenten. We hopen dat de stad en de studenten op een vruchtbare manier beginnen samenwerken om meer van deze grote projecten uit te werken.”