pantareinDe Vlaamse overheid erkende Pantarein als dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. De Pantarein groep bestaat uit Pantarein Publishing uit Haacht en Pantarein Waterzuivering uit Mechelen. Bedrijven die voor bepaalde diensten willen samenwerken met Pantarein kunnen door deze erkenning bij het Agentschap Ondernemen een tegemoetkoming aanvragen. De kmo’s kunnen zo tot vijftig procent steun krijgen. Pantarein voert onder meer strategische en energiestudies uit over projecten die kmo’s moeten helpen hun huidig of toekomstig functioneren te verbeteren.

Bedrijven die een beroep doen op deskundigen, specialisten of studiebureaus uit de privé-sector kunnen steun krijgen voor een deel van het extern advies. De zogenaamde kmo-portefeuille is een van de maatregelen. Dit is steun voor kmo’s voor opleidingen en advies voor niet wettelijk verplichte en niet periodieke milieu- en energiegerelateerde onderwerpen. De kmo-portefeuille voor milieu- en energieadvies is een betaalmiddel waarmee ondernemingen een dienstenpakket kunnen aankopen. Dat pakket wordt verleend door erkende dienstverleners, zoals nu ook Pantarein.

Door kmo’s te steunen kan het bedrijf de activiteiten verder ontwikkelen en de strategie uitbouwen. “Dit past helemaal binnen onze visie om niet alleen te kijken naar wat wettelijk wordt opgelegd. We denken ook strategisch na over de toekomst van ons allemaal. Die moet duurzamer worden door een hergebruik van water en warmte”, zegt Pantarein-zaakvoerder.