De overname van TiGenix door Takeda is een stapje dichterbij gekomen. Het Japanse farmabedrijf heeft het overnamebod op de Leuvense biotechonderneming aangemeld bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Dat blijkt uit een mededeling van die regulator.

Het bod van 1,78 euro cash per aandeel werd begin januari bekendgemaakt. Het waardeert TiGenix, dat geneesmiddelen ontwikkelt uit stamcellen, op 520 miljoen euro. De raad van bestuur van TiGenix staat volledig achter het bod. Takeda wil TiGenix volledig inlijven.

In de kennisgeving die werd ingediend bij de FSMA staan enkele opschortende voorwaarden. Zo wil Takeda minstens 85 procent van de stemrechten in handen krijgen en mogen er geen uitzonderlijke gebeurtenissen plaatsvinden “met een negatieve impact van meer dan 15 miljoen euro (na belastingen) op het geconsolideerde netto-actief van TiGenix”.

Crohn

Ook moet de Europese Commissie het licht op groen zetten voor Cx601. Dat is een middel voor de behandeling van patiënten met fistelvorming bij de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van de darmen. Dat kreeg al een positief advies. Vorig jaar sloten de twee farmabedrijven al een overeenkomst voor de commercialisering van Cx601 in de Verenigde Staten. In oktober kreeg het medicijn er de status van weesgeneesmiddel voor zeldzame ziektes.

De twee bedrijven zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze werkten eerder al samen. Takeda heeft al een belang van 4,2 procent in TiGenix. “We zijn ervan overtuigd dat de expertise van TiGenix de ambitie van Takeda om nieuwe stamcelbehandelingen te ontwikkelen kan versnellen”, zei Eduardo Bravo, ceo van TiGenix, na het bod van meer dan een half miljard euro.