Fons Margot uit Dilbeek is dinsdag overleden op 95-jarige leeftijd. Dat maakte zijn familie donderdag bekend. De tot baron verheven Margot schopte het tot secretaris-generaal van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond. Het NCMV was de voorloper van het huidige Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers.

Fons Margot werd geboren op 21 juli 1921. Vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, werd hij de eerste hoofdredacteur van De Middenstand. Dat was het ledenblad van het NCMV.

Gedurende ruim dertig jaar had Margot als secretaris-generaal de dagelijkse leiding over het NCMV. Tot 1986 vertegenwoordigde hij de middenstand en de vrije beroepen op het sociaal overleg. Hij was ook lid en voorzitter van het Economisch en Sociaal Comité van de Europese Unie, waarvan hij ook voorzitter was van 1986 tot 1988.

In 1990 kreeg Margot van koning Boudewijn de titel van baron. Tot 1993 was hij voorzitter van de Commissie Rechtvaardigheid en Vrede. De man schreef ook boeken. Zijn laatste wapenfeit dateert uit 2011. Toen zette hij zijn jeugdherinneringen op papier in Vrede in Oorlogstijd.

Tot 11 november van vorig jaar woonde Margot nog thuis, in goede gezondheid. “De familie beleefde de afgelopen weken in het revalidatiecentrum heel warme momenten met hem. Het waren intense weken, met een lach en een traan”, stelt de familie.

De afscheidsviering vindt plaats op 1 februari om 11 uur in de Sint-Ambrosiuskerk in Dilbeek.