De eerste afbraakwerken van het vroegere gemeentehuis in Werchter zijn van start gegaan. Op die locatie komt het nieuwbouwproject Oud Gemeentehuis met 27 nieuwe assistentieflats. Daar is volgens de gemeente Rotselaar en projectontwikkelaar Kolmont zeker vraag naar.

Tegen 2027 zullen Rotselaar en de deelgemeenten Werchter en Wezemaal ruim duizend senioren méér tellen dan het huidige aantal 65-plussers. Volgens de recente vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen komt er een stijging van het aantal senioren met 27 procent: 4.033 in 2017 tegen 5.128 senioren in 2027.

Er zal dan ook toenemende nood zijn aan extra zorgvoorzienende woningen zoals assistentieflats. Dat zijn panden voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen maar wel gebruik willen maken van hulp – en zorgomkadering. Residentie Oud Gemeentehuis met 27 nieuwe assistentieflats moet Rotselaar helpen om een versnelling hoger te schakelen.

“De gemeente verkocht het terrein van het oude gemeentehuis van Werchter op voorwaarde dat er assistentiewoningen zouden komen. Daarom mikken we vooral op mensen uit Werchter en omgeving. Op die manier kunnen zij in hun eigen dorp van hun oude dag genieten”, zegt Michel Verhoeven, projectontwikkelaar van Kolmont. “Het naastgelegen dienstencentrum van de gemeente biedt tal van faciliteiten zoals een bibliotheek, een servicedienst voor huishoudelijke klusjes, een vervoerservice en gemeenschappelijke ontspanningsruimten.”

Vulpia

Toekomstige bewoners kunnen gebruik maken van een oproepsysteem als ze in nood zijn of dringende zorgen nodig hebben. Deze service wordt geleverd door Vulpia, een dienstenverstrekker in  zorgverlening. “Vandaag beschikken we over meer mogelijkheden om het leven van senioren aangenamer te maken, hulpbehoevend of niet. We bieden diensten aan zoals poetshulp, een wasdienst, thuisverpleging, manicure en een klusjesman of kapper aan huis”, zegt Marjolein Luyten, projectcoördinatrice van Vulpia.

De vormgeving van het toekomstige nieuwbouwproject is van de hand van architect Koen Laurijssens en toont gelijkenissen met de naburige kerk van Werchter. Het gebouw  wordt niet meer dan drie verdiepingen hoog. Op het gelijkvloers komt een gemeenschappelijke ruimte, met zicht op de kerk.

Projectontwikkelaar Kolmont is inmiddels begonnen met de afbraakwerken van het oude gemeentehuis. Tegen de zomer van 2019 moeten de 27 assistentieflats klaar zijn, zodat de eerste bewoners er in dat najaar hun intrek in kunnen nemen.

Het kostenplaatje bedraagt 6 miljoen euro. Tijdens het lanceringsweekend van 16 tot 18 maart worden de plannen gedetailleerd voorgesteld aan het publiek. De goedkoopste assistentieflat kost 191.000 euro.