Het oude gemeentehuis op de markt In Londerzeel staat te koop. Het pand dreigt anders te verkommeren. Voor de nieuwe bestemming denkt burgemeester Nadia Sminate aan een horecazaak of winkelruimte. Alleen de gevel moet bewaard blijven.

Het oude gemeentehuis van Londerzeel staat al ruim twee jaar leeg. Burgemeester Sminate wil het niet (verder) laten verloederen. “Op advies van de brandweer heb ik het gebouw toen wegens veiligheidsredenen laten ontruimen. Er is geen enkele activiteit meer toegelaten”, zegt Sminate.

De voorbije jaren werd het gebouw alleen nog gebruikt voor trouwceremonies en als locatie van de lokale afdeling van het Rode Kruis. Het gemeentepersoneel dat er jaren een vaste stek had, zit al geruime tijd in het nieuwe administratieve centrum. 

“Met de verkoop willen we het gebouw nieuw leven inblazen. Daarvoor zoeken we een kandidaat-koper. We zullen in de verkoopsvoorwaarden enkele strikte voorwaarden zetten, zoals het behoud van de voorgevel met bijhorende trappen. Die gevel is mooi bewaard. Het gebouw afbreken of er een privéwoning van maken is niet toegelaten. De koper moet zijn plannen kenbaar maken.”

Bod

De gemeente wil dat het gebouw opnieuw een publieke functie krijgt. Of minstens gedeeltelijk. “We zien graag een bestemming met een toegankelijk karakter. Daarbij denken we aan een horecazaak of een winkel.”

Het gemeentebestuur neemt een gespecialiseerd bedrijf onder de arm om de verkoop te begeleiden. Elke kandidaat-koper kan een ontwerp indienen. “Niet zozeer het hoogste maar het beste bod zal het halen. We hebben een schattingsverslag aangevraagd om de waarde te kunnen bepalen en hopen de toewijzing nog dit jaar te kunnen afronden.