Option gaat zijn uitstaande schulden omzetten in aandelen. Het Leuvense technologiebedrijf heeft daarover een princiepsakkoord bereikt met de grootste aandeelhouders. Option krijgt ook een nieuwe ceo én een nieuwe naam. De ene is al bekend (Guy Coen), de andere nog niet.

Option beleeft woelige tijden. Het kondigde vorige week een schuldherschikking aan. Die moet het bedrijf schuldenvrij maken. Zo wil het “een leidersplaats innemen in de markt voor het internet der dingen”, waarbij intelligente apparaten vanop een afstand autonoom bedienbaar zijn.

Concreet wordt meer dan tachtig procent van de schuld (of ingebracht in het kapitaal. Het gaat om 6,5 miljoen euro. Er lopen gesprekken over de resterende twintig procent van de schulden.

Coucke

Option krijgt ook voor 1,6 miljoen euro nieuwe overbruggingskredieten. Geldschieter is vooral Marc Coucke, via zijn investeringsvehikel Alychlo. Voorts wordt Crescent overgenomen, een specialist in slimme verlichtingsoplossingen en gecontroleerd door Option-voorzitter Eric Van Zele.

De nieuwe ceo wordt Guy Coen, eerder aan de slag bij Siemens en Barco. Hij zal een nieuwe strategie bepalen. Naar de nieuwe naam voor het bedrijf is het nog gissen.