optionHet technologiebedrijf Option bleef in de eerste zes maanden van 2015 beduidend onder de eigen verwachtingen. De Leuvense onderneming moet op zoek naar vers geld en onderhandelt met investeerders om de continuïteit te behouden. Oorzaak van de minder goede gang van zaken is vlaggenschip CloudGate. De verkoop van dit product voor machine-to-machinecommunicatie komt maar moeilijk op gang.

“De cashpositie is onder controle maar de omzet in de eerste jaarhelft viel ronduit tegen”, zegt de directie van Option. In dat eerste semester van 2015 kreeg het spitstechnologiebedrijf te maken met uitgestelde verkopen. “Daardoor verschoven belangrijke bestellingen naar de tweede helft van het jaar. De partners behouden wel hun oorspronkelijke vooruitzichten voor dit jaar.”

Het tweede kwartaal was beter dan het eerste, onder meer door een overbruggingskrediet van 2,7 miljoen euro, snellere betalingen van klanten, een betere aanvoerlijn en besparingen, vooral door een verdere vermindering van de operationele kosten. “We zijn gestart met vertrouwelijke gesprekken met enkele financiële en industriële partners. Dat is nodig om de marktpositie van het bedrijf te versterken en om groei te verzekeren”, stelt het bestuur.

Option koos resoluut voor de markt van het internet of things.  Door mensen bediende desktops, tablets en smartphones worden in dat toekomstperspectief straks vervangen door semi-intelligente apparaten, de embedded systems. CloudGate is de naam van het platform dat zo’n communicatie mogelijk moet maken via monitoring en sturing vanop afstand. Maar het komt niet van de grond: voor 2014 was er een nettoverlies van 12,9 miljoen euro en de omzet daalde met 44 procent tot 5,23 miljoen euro. Het internet of things is een relatief nieuwe markt met intense concurrentie en veel grotere spelers.