licht optionOption, het Leuvense technologiebedrijf van Jan Callewaert, koopt twee fabrikanten van ledverlichting  in Nederland.

Het gaat om Innolumis Public Lighting en Lemnis Public Lighting. Die bedrijven maken straatverlichting en werkten al samen. De twee bedrijven worden samengevoegd tot één commerciële organisatie onder de naam Innolumis Public Lighting met thuisbasis in Amersfoort.

Met deze overnamen neemt Option een belangrijke stap in de omvorming van het bedrijf dat gespecialiseerd was in draadlozen technologie naar een bedrijf dat zich richt op het zogeheten internet of things. Daarbij speelt het Option-product Cloudgate een belangrijke rol . Die technologie laat apparaten met elkaar communiceren via het internet.Bedoeling is dat door de samenwerking tussen Option en Innolumis Public Lighting intelligente straatverlichting wordt gemaakt.

De geavanceerde technologie van Option en Innolumis laat toe slimme verlichting te creëren om in reële tijd toezicht te houden op het verkeer, parkeerplaatsen, wegtoestand, temperatuur mapping, CO2 uitstoot en fijn stof. Op het vlak van veiligheid kunnen camera’s nummerplaten herkennen of ingezet worden bij inbraak en andere misdrijven.

LED straatverlichting alleen al geeft een besparing van 60 tot 70%, bovendien stijgt deze besparing verder met de mogelijkheid van het dimmen van de LED lampen met nog eens 50% daarbovenop. Met de integratie van de twee bedrijven worden publiek-private samenwerkingen (PPS) met steden en gemeenten mogelijk met het doel de taken van de overheden te ondersteunen en de levenskwaliteit van de burgers te verhogen. Een eerste proefproject komt in Leuven.

“Deze acquisitie versterkt de Option portfolio met een totaal oplossing in de snel ontwikkelende markt van Smart-City toepassingen”, zegt Jan Callewaert van Option. “De vraag naar LED straatlampen groeit en wij zijn in staat met de Option CloudGate technologie slimme applicaties daaraan toe te voegen.”