Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil dat Vlaams-Brabant tegen 2020 werk maakt van veertig tot vijftig nieuwe windmolens. Dat zei hij tijdens een overleg met afgevaardigden van de provincie en lokale besturen van Vlaams-Brabant in Leuven.

Tegen 2020 moet Vlaanderen de Europese doelstellingen op vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie halen. Om dat te realiseren zoekt het samenwerking met provincies en gemeenten om het gezamenlijke energielandschap van morgen vorm te geven.

De minister wil tegen 2020 dertien procent hernieuwbare energie realiseren. “In mijn energieplan is sprake van 280 bijkomende windmolens. Ik heb begrip voor belemmeringen in Vlaams-Brabant, zoals de aanwezigheid van Brussels Airport in Zaventem. Maar ook Vlaams-Brabant moet zijn steentje bijdragen en windturbines plaatsen waar dat mogelijk is”, zei Tommelein.

In Vlaams-Brabant zijn momenteel nog maar 27 windturbines operationeel. Om de doelstelling te bereiken moeten volgens de minister inwoners uit de omgeving meer betrokken worden bij projecten voor windmolens. Ze moeten kunnen participeren in coöperaties, zodat ze er een rendement kunnen uithalen.