Opnieuw vertraging voor bouw van Eurostadion in Grimbergen

eurostadion parkingDe bouw van het Eurostadion in Grimbergen loopt opnieuw vertraging op. Ditmaal door de erkenning van een buurtweg op parking C, die integraal op het grondgebied van de Vlaams-Brabantse gemeente ligt.

Buurtweg nummer 3 op de Heizel, waar Ghelamco het Eurostadion wil bouwen, bestaat nog steeds. Dat heeft de vrederechter beslist. Bouwheer Ghelamco had een procedure opgestart om de teloorgang te laten vaststellen maar daar is de vrederechter niet op ingegaan. De schrapping van de weg is een voorwaarde voor Ghelamco om een bouwvergunning te verkrijgen voor het nieuwe voetbalstadion.

De buurtweg is eigendom van de gemeente Grimbergen en loopt dwars over parking C. Om te voorkomen dat die weg de plannen voor de realisatie van een nationaal stadion zou dwarsbomen, wilde bouwheer Ghelamco via de rechtbank de verjaring van de buurtweg laten vaststellen.

De buurtweg bestaat volgens Ghelamco alleen nog op papier en zou al verdwenen zijn bij de Expo van 1958. Maar volgens de buurtcomités en de oppositie in Grimbergen wordt de voetweg nog steeds gebruikt en is van een teloorgang geen sprake.

De vrederechter volgde die redenering en heeft beslist dat de buurtweg niet is verjaard door ongebruik gedurende dertig jaar. Wellicht zal de gemeente nu zelf een procedure moeten starten om de buurtweg te verleggen of te schrappen. Zo’n procedure is vrij omvangrijk en dus zal het hele bouwproject van het voetbalstadion opnieuw vertraging oplopen. Zolang de afschaffingsprocedure loopt, kan geen bouwvergunning toegekend worden. Het stadion moet klaar zijn voor het Europees voetbalkampioenschap in 2020.