Open Monumentendag lokte dubbel zoveel mensen naar Leuven als vorig jaar. De stad mocht 16.850 bezoekers ontvangen. Voor dat succes zorgde een zevental sites.

De grootste publiekstrekker was de site van de Centrale Werkplaatsen in deelgemeente Kessel-Lo. De opening van de evenementen- en voedingsruimte Hal 5 lokte daar 6.000 bezoekers.

Andere toppers waren het pas gerestaureerde Wijnpersgebouw (1.500 bezoekers), de IJskelder (1.400), de Universiteitsbibliotheek (1.300) en de Universiteitshal (1.000 bezoekers). Ook het stadhuis en het Kasteel van Arenberg kregen veel geïnteresseerden over de vloer.

“We zijn uiteraard opgetogen met de grote opkomst”, zegt schepen van Monumentenzorg Dirk Vansina (CD&V). “Het Leuvense erfgoed mag op heel wat belangstelling rekenen. Tijdens Open Monumentendag worden vooral de grote monumenten in de kijker geplaatst.”

“In Leuven is ook heel wat ander erfgoed aanwezig dat minder snel als waardevol wordt erkend. Zoals de wederopbouwarchitectuur na de Eerste Wereldoorlog, het Nieuwe Kwartier en de Matadiwijk. Ook in Wijgmaal, de deelgemeente die zich ontwikkelde rond de fabrieken van Remy, bevindt zich heel wat waardevol erfgoed. In het najaar starten we een promotiecampagne om dit Leuvense erfgoed in de kijker te plaatsen.”

Nieuw dit jaar waren de wandelingen. Vooral de tripjes in verborgen tuinen en langs enkele plaatsen uit de misdaadromans van Jo Claes scoorden goed.