Voor de hoofdzetel van Coca-Cola vond woensdag een vakbondsactie plaats. Uit protest tegen de nakende herstructurering werd ook de bijzondere ondernemingsraad geboycot. De dertien ontslagen in de Vlaams-Brabantse vestiging in Londerzeel werden inmiddels bevestigd. Ook managers verliezen hun baan door de verhuizing van het laboratorium voor het testen van nieuwe producten naar Ierland.

Een dertigtal vakbondsafgevaardigden heeft woensdag tussen 7 en 10 uur pamfletten uitgedeeld aan de ingang van de nationale zetel van drankenproducent Coca-Cola in Anderlecht. De drie vakbonden hebben de bijzondere ondernemingsraad geboycot, die gepland was om 9 uur.

Volgens de vakbonden wil het bedrijf werknemers de laan uitsturen terwijl miljoenen winst wordt geboekt. In de zeven Belgische sites worden zestig banen geschrapt, waarvan dertien in het technisch servicecenter voor koeltoestellen in Londerzeel.

Druk

“Bij elke reorganisatie wil Coca-Cola altijd heel snel gaan. Wij oordelen dat er geen enkele spoed mee gemoeid is. De onderneming doet het goed, met vorig jaar 84 miljoen euro winst”, zegt Marc Delvenne, vakbondssecretaris voor ACV. “De herstructurering is bedoeld om nog meer winst te maken met minder mensen. Daardoor zal de druk op de mensen die mogen blijven nog toenemen.”

De herstructurering kost ook 26 managers hun baan. Het laboratorium voor de tests van nieuwe producten voor Europa was tot voor kort in Anderlecht. De beslissing is genomen om dat te verplaatsen naar Ierland.

Met de acties is de start van de onderhandelingen alvast vertraagd. Vrijdag vindt een gewone ondernemingsraad plaats. Uitgerekend woensdag maakte het Amerikaanse frisdrankbedrijf kwartaalresultaten bekend. Die zijn beter dan verwacht, onder meer door de lancering van de vernieuwde Coke Zero in de Verenigde Staten.