Bouwonderneming Eternit uit Kapelle-op-den-Bos heeft zaterdag op bouwbeurs Batibouw in Brussel onverwacht bezoek kregen. Leden van de Belgische Vereniging van Asbestslachtoffers (Abeva) hebben vreedzaam geprotesteerd aan de stand van het cementbedrijf.

Met de actie wil Abeva de huidige bestuurders van Eternit bewust maken van de problemen die hun asbest nog dagelijks veroorzaakt. De vereniging eist dat Eternit bijdraagt aan de kosten voor het verwijderen van asbest.

Het gebruik van het kankerverwekkende asbest is in België verboden sinds 1998. Toen is Eternit ook gestopt met de productie. Maar de vervuilde cement is nog altijd aanwezig in vele openbare gebouwen en scholen.

“De overheid heeft geen geld om het asbest te verwijderen”, zegt Eric Jonckheere, voorzitter van Abeva. “Eternit en de familie Emsens, de derde rijkste familie van België, moeten hun verantwoordelijkheid nemen en mee betalen voor het verwijderen van al dat asbest.” Volgens Abeva draait nu de maatschappij op voor de kosten.

Er moet volgens de vereniging nog veel meer op preventie worden ingezet, ook al is de productie stopgezet. De piek van het aantal asbestslachtoffers wordt eerst verwacht in de jaren 2030 tot 2035. De overheid probeert maatregelen te nemen, maar er worden onvoldoende budgetten voor vrijgemaakt.