Online criminaliteit stijgt in bedrijfswereld

crime-onlineIn de eindejaarsperiode kan het aantal inbraken stijgen. Sociale controle is een belangrijk wapen tegen inbrekers. Onderzoekster Evelien De Pauw wijst erop dat vooral de online criminaliteit stijgt, zeker in de bedrijfswereld. “Mensen beseffen dat ze hun deur moeten sluiten, maar de virtuele deur laten ze openstaan.”

“Ze sturen bijvoorbeeld vanuit het gekraakte e-mailadres van de ceo een mail naar de secretaresse om geld over te schrijven op een rekening. Dat geld is weg en van de dader vind je geen spoor meer terug. Voorlopig zijn burgers nog in mindere mate het slachtoffer, maar het gebeurt toch steeds meer.”

“De voorspelling is dat het steeds vaker zal gebeuren. Er wordt nu al geregeld ingebroken in de online bankingapps, er worden phishingmails gestuurd, mensen worden gechanteerd met naaktfoto’s vanop een gekraakte computer of smartphone.”

“De daders zijn ook slim. Als mensen een mail krijgen van de federale politie over een onbetaalde boete slaan ze al snel in paniek. Maar we mogen niet te goedgelovig zijn. Mensen denken altijd dat het hen niet zal overkomen, maar we moeten ons er dringend meer bewust van worden dat het wel kan gebeuren.”

“Burgers weten heel goed dat ze hun deuren en ramen moeten sluiten, maar zijn zich te weinig bewust van de gevaren die online op de loer liggen. Iedereen gebruikt hetzelfde soort paswoord, zoals de naam van de kinderen of van de hond. De netwerksleutel ligt gewoon op de router. Mensen met slechte bedoelingen weten die dingen wel te vinden. Het belangrijkste is om altijd alert te blijven.”