De teelt van bananen vindt plaats in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Maar het grootste aantal soorten onder één dak vinden we terug in …Leuven. Het Laboratorium voor Tropische Plantenteelt van de KU Leuven is gastheer van het Musa International Transit Centre (ITC), waar ruim 1.500 bananenvariëteiten bewaard worden.

Met een jaarlijkse productie van 145 miljoen ton en een economische waarde van ruim 41 miljard euro zijn bananen het vierde belangrijkste voedselgewas ter wereld. Voor miljoenen mensen zijn bananen van levensbelang. Maar ze zijn ook erg vatbaar voor plagen en ziektes. Daarom zetten de onderzoekers van het ITC in Leuven zich al dertig jaar in om de bananenteelt productiever, resistenter en duurzamer te maken.

De bananencollectie van de KU Leuven telt op dit moment meer dan 1.500 ziektevrije variëteiten, die in proefbuisjes bewaard worden. Naast deze in-vitrocollectie worden de verschillende bananensoorten ook ingevroren in vloeibare stikstof, bij -196 graden Celsius. Op die manier kan het plantenmateriaal voor onbeperkte tijd bewaard worden en is de biodiversiteit verzekerd voor toekomstige generaties.

Het Musa International Transit Centre werkt met 109 landen in de wereld samen. Op maandag 23 januari vieren de KU Leuven en Bioversity International het dertigjarig bestaan van de collectie. Zij ontvangen onder meer federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD).