Gastrobar Goesting uit Scherpenheuvel-Zichem heeft zich aangesloten bij een groep ondernemingen die voedselverspilling een halt wil toeroepen. De nieuwe app ‘Too Good to Go’ moet die doelstelling helpen waarmaken. “Verspilling van al die mooie verse producten is zonde”, zegt chef Michèle Huber van Gastrobar Goesting.

“Eat well, save the planet, save money”. Dat is de slagzin van de in Denemarken ontwikkelde app “Too Good to Go”. De app wil op een eenvoudige manier samen met ondernemers en hun consumenten voedselverspilling de wereld uithelpen. De consument vindt bij het openen van de app op basis van geo-locatie deelnemende zaken die overtollige maaltijden of voedseloverschotten aanbieden. De consument plaatst de bestelling, betaalt en haalt zijn maaltijd op in de betreffende zaak. Wat in de box zit is afhankelijk van wat er die dag overblijft. Het is een win-winsituatie voor zowel producent als consument. Ook op andere manieren wil “Too Good To Go” op een duurzame manier tewerk gaan. Zo moedigen ze de consument aan om zelf eigen opbergdoosjes mee te brengen naar de handelszaak. Inmiddels hebben de gebruikers van het platform samen al meer dan 3 miljoen maaltijden gered.

Hageland

Het concept werd een tijd terug gelanceerd in Gent, Antwerpen en recent ook in Leuven. In de laatste stad maken inmiddels een twintigtal horecazaken gebruik van de app. Maar ook handelaars buiten de centrumsteden ontdekken de toepassing, zoals Gastrobar Goesting uit Scherpenheuvel-Zichem. “Verspilling van al die mooie verse producten is zonde”, zegt chef Michèle Huber. “Mensen die op restaurant gaan kunnen vaak kiezen uit een heel boek vol vlees- en visgerechten. Wij houden het bewust bij een kleine kaart, omdat we enkel kraakverse producten op het bord serveren. Op sommige dagen is het moeilijk inschatten wat de klanten zullen kiezen. Onlangs bestelde zowat iedereen vis en hadden we van het vlees heel wat over. Dat eten we dan zelf op, want het is pure verkwisting om het weg te gooien.”

Helft van de prijs

Op het einde van de service gaan de overgebleven maaltijden van Gastrobar Goesting tegen de helft van de prijs over de toonbank.