Ondernemers zijn zelfs ‘s nachts bezig met hun bedrijf

piekerenMaar liefst 86 procent van de ondernemers zegt dat ze ’s nachts wakker liggen van hun zaak. Bij 22 procent gebeurt dat zelfs meermaals per week. Dat leert een onderzoek van de Orde van Vlaamse Balies en Unizo naar aanleiding van De Nacht van de Ondernemer.

Tijdens die nacht van 19 op 20 november kunnen ondernemers tussen 22 en 6 uur voor gratis juridisch advies terecht bij een ploeg advocaten met specifieke juridische kennis.

De Orde van Vlaamse Balies en de ondernemersorganisatie Unizo lieten begin oktober 699 Vlaamse ondernemers ondervragen over wat hen uit de slaap houdt. Hieruit bleek dat maar liefst 86 procent ’s nachts ligt te piekeren. Bij 22 procent gebeurt dat meermaals per week. Bij een op twintig is dat zo goed als elke nacht.

De race naar voldoende omzet (53 procent), de werkdruk (34) en financiële problemen (30) zijn de belangrijkste oorzaken voor het gepieker van de Vlaamse ondernemer. Ook juridische problemen houden tien procent van de ondernemers uit hun slaap.

Problemen gelinkt aan contracten met personeel, handelspartners en leveranciers staan op de eerste plaats. Daarna volgen juridische problemen bij het uitstellen van betalingen, handelsgeschillen en incasso. Op de derde plaats staan burgerlijke aansprakelijkheid en verzekeringen. Een op de vijf ondernemers heeft gerechtelijke problemen met partners of leveranciers en fiscaliteit, goed voor een vierde plaats. Juridische kwesties over bankzaken en leningen maken de top vijf rond.

Opvallend is dat ongeveer achttien procent wakker ligt van veranderende trends zoals crowdfunding, het gebruik van drones en big data en vooral van de mogelijke impact hiervan op hun onderneming.