Dag op dag twee jaar na de terreuraanslag op de luchthaven in Zaventem zijn ondernemers weer opgestaan. Deels uit eigen kracht, maar ook met een flinke portie steun van de overheid. Zo maakten 218 getroffen ondernemingen gebruik van de mogelijkheid tot uitstel van betaling van sociale bijdragen. Meer dan een op drie daarvan (74) was een horecazaak.

Ook Unizo blikte donderdag terug op de gebeurtenissen van 22 maart 2016. “Tijdens de eerste maand na de aanslagen was de impact enorm”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. “Al snel haalde de mentaliteit het op de verslagenheid. Het ondernemersvertrouwen herstelde zich.” En dat ondanks de nog altijd ongunstige economische conjunctuur, met de ene faillissementsgolf na de andere.

Steunmaatregelen

Zelf heeft Unizo sinds de aanslagen in Zaventem en Brussel werk gemaakt van het informeren van ondernemers over wat te doen bij terreurdaden. De info werd overzichtelijk gebundeld en biedt een overzicht van mogelijke steunmaatregelen bij een aanslag. Van uitstel, verlaging en vrijstelling van het betalen van sociale bijdragen tot fiscale steunmaatregelen zoals een versoepelde regeling bij verschuldigde btw en bedrijfsvoorheffing.

“Daarnaast werken we samen met de bevoegde overheden aan maatregelen en om de continuïteit van onze economie veilig te stellen”, stelt Van Assche. Daarbij vragen we ook bijzondere aandacht voor het opsporen en voorkomen van cyberterrorisme.”