Ondernemers naar de gevangenis

cellmadeCellmade, een onderdeel van de FOD Justitie, sluit overeenkomsten met ondernemingen die werk willen uitbesteden aan de werkplaatsen in de gevangenissen. Vooral in Leuven Centraal is er nog capaciteit.

“Voor veel bedrijven waar we mee samenwerken, past het uitbesteden van werk aan Cellmade binnen het sociaal ondernemerschap”, zegt directeur Ati Wetzels. “Door werk uit te besteden aan gedetineerden, helpen ondernemers immers mee aan hun re-integratie en geven ze de mensen uitzicht op een nieuwe toekomst. Werken geeft de gedetineerden ook de kans om hun verantwoordelijkheid te nemen en de slachtoffers te vergoeden, levensdiscipline en beroepservaring te verwerven en later makkelijker hun plaats in de maatschappij te vinden. Dat is dus een win-winsituatie want het bedrijf versterkt zo zijn imago van maatschappelijk verantwoorde ondernemer.”

Vooral in Leuven Centraal is er nog capaciteit om extra werk aan te nemen. “Wij zijn sterk in handenarbeid en technische taken”, zegt Wetzels. “Denk daarbij aan assemblage, mailing, verpakking, elektrische montages, coderen van gegevens en voorbereiden van digitalisering. We zitten graag samen met bedrijven die denken dat we kunnen samenwerken. De mogelijkheden bespreken, is altijd een goed idee want onze mogelijkheden reiken ook verder en we kunnen innovatieve ideeën steeds met geïnteresseerde ondernemers bekijken.”

In Leuven Centraal zitten zo’n 350 gedetineerden. Daarvan worden er momenteel zo’n honderd tewerkgesteld in de zes werkplaatsen. Er zijn nog zeker tachtig gedetineerden die ook graag willen werken.

Ondernemers die willen samenwerken met Cellmade of zich afvragen of Cellmade voor hen een oplossing kan zijn, kunnen contact opnemen met Tim Vanderstukken via tim.vanderstukken@cellmade.be, cellmade.be