Ondernemers hebben wat meer vertrouwen in de toekomst

VAN EETCELT PLATOndernemers hebben meer vertrouwen in de economische toekomst dan vroeger. Dat blijkt uit de driemaandelijkse KMO Barometer, de conjunctuurgraadmeter van Unizo.

De Barometer steeg in het eerste kwartaal met 0,9 punten en klokt af op 99 punten. Ondernemers zijn dus hoopvoller gestemd. Unizo ziet verschillende mogelijke verklaringen: de lagere brandstofprijzen, het stijgende consumentenvertrouwen en de beslissing van de Europese Centrale Bank om obligaties op te kopen en dus het vooruitzicht op goedkoop geld. Maar zeker ook de aangekondigde indexsprong en loonmatiging zorgen er volgens Unizo voor dat ondernemers minder geld opzij moeten zetten voor loonsverhogingen, maar kunnen investeren in het bedrijf. Ondernemers verwachten ook meer werkvolume voor de komende maanden. Die staat op het hoogste peil sinds het tweede kwartaal van 2011. Ruim één op de zeven ondernemers plant het komende kwartaal personeel aan te werven. Unizo kijkt de cijfers positief tegemoet, maar waarschuwt voor overdreven positivisme. “De Barometer mag er dan wel op vooruit zijn gegaan, hij blijft nog altijd wel onder de grens van 100 punten. Dat betekent dat er nog steeds meer ondernemers negatief naar de economie kijken”, zegt gedelegeerd bestuurer Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie verwijst ook naar de slechter geworden rendabiliteitspositie. En ruim vier op de tien ondernemers zegt nog steeds ontevreden te zijn over de algemene toestand van de economie. Blijven inzetten op een stabiel en gunstig ondernemersklimaat is dus de boodschap, aldus Unizo.

De index die de economische activiteit meet bij de Vlaamse KMO’s zakt met 0,5 punten tot een niveau van 98,7 punten. De index komt daarmee opnieuw verder onder de grens van 100 punten te liggen. 28% van de ondernemers neemt een stijging van de activiteiten waar, 38% een status quo en 34% een daling.

28% van de ondernemers geeft aan meer last te hebben van problematische betalingen. Het cijfer dat de tevredenheid over de eigen onderneming weergeeft stijgt met 0,9 punten tot een niveau van 102,7 punten. 44% van de ondernemers is tevreden over de gang van zaken in het eigen bedrijf. 30% is neutraal en 26% is ontevreden.