Inwoners van de stadswijk Tweewaters in Leuven kunnen sinds donderdag met een speciale toegangskaart gebruik maken van de allereerste ondergrondse sorteerstraat voor afval op basis van volumemeting. Bovendien kunnen zij de bringme box inzetten voor de ophaling van minder courante afvalfracties.

De synergie van een sorteerstraat voor afval en de bringme box in Tweewaters is een primeur voor België. Het afvalconcept past in het duurzaam beheer van de nieuwe wijk en is een samenwerking tussen projectontwikkelaar Ertzberg, de stad Leuven en de Leuvense afvalintercommunale EcoWerf.

Bewoners van de wijk Tweewaters hebben met een gepersonaliseerde toegangskaart permanent toegang tot de ondergrondse containers. Pmd, papier en karton kunnen gratis en los worden gedeponeerd. Voor huisvuil en gft betaalt de inwoner per volume, dat door de containers wordt geregistreerd.

EcoWerf kan het aanwezige volume in de containers automatisch opvolgen en tijdig leegmaken. De bringme boxen van Ertzberg, een soort grote brievenbus, worden in de praktijk door de eigenaars vooral gebruikt om bij afwezigheid boodschappen en online bestellingen te laten leveren. Ze kunnen echter ook worden aangewend om minder courante afvalfracties achter te laten zoals batterijen en spaarlampen. “Die worden vervolgens door EcoWerf opgehaald”, zegt Jos Artois van de afvalintercommunale.