Brouwerij Haacht nv (Boortmeerbeek): bedrijfsreportage Ommegang Keizer Karel, een bier van Brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek, mag voortaan het label ‘Belgische hop’ voeren.

In 2011 werd het logo ‘Belgische Hop’ gelanceerd ter promotie van de Belgische kwaliteitshop. Het gebruik van het logo is voorbehouden aan bieren die met minstens de helft Belgische hop worden gebrouwen. Ommegang Keizer Karel is nu een van hen.

De productie van hop beperkt zich in België tot 150 hectare hopvelden. Dat is te weinig en niet gevarieerd genoeg voor de Belgische brouwerijen om voor hun bieren uitsluitend Belgische hop te gebruiken. De productie is zeer regionaal en concentreert zich in de streek rond Poperinge. De arbeidsintensieve teelt heeft doorheen de jaren het aantal hoptelers in eigen land doen slinken, waardoor Belgische brouwers genoodzaakt werden hun heil ook te zoeken bij buitenlandse telers. Hop is een van de hoofdingrediënten die het uiteindelijke aroma en de bitterheid van het bier mee bepalen.

“De Belgische hopteelt is al generaties lang in handen van kleine familiebedrijven die met veel liefde, vakkennis en oog voor kwaliteit hun producten op de markt brengen”, zegt Karel Vermeiren, brouwmeester bij Brouwerij Haacht. “Om hen te steunen hebben wij beslist om ons speciaalbier Ommegang te brouwen met meer dan de helft Belgische hop, aangevuld met aromatische hopsoorten die in België nog niet geteeld worden.”

“Het logo ‘Belgische Hop’ dat aan Ommegang toegekend werd, zal binnenkort ook te zien zijn op de verschillende verpakkingen, naast het logo van de ‘Crystal Taste Award’ die het bier vorig jaar gekregen heeft “, zegt marketingdirecteur Boudewijn van der Kelen.

Ommegang Keizer Karel is een bier van hoge gisting (8 % vol.alc.), strogeel van kleur en met een aroma van citrusvruchten. De bloemige en kruidige smaak van de gebruikte hopsoorten loopt uit in een complexe bitterheid. Het speciaalbier is beschikbaar in de betere drinkcenters en in de Colruyt-winkelpunten (Colruyt, Spar en Okay).