Aan de Gaston Geenslaan in Aarschot hebben de showroom en werkplaats van oldtimers Gilis de deuren geopend. Vader Dirk, zoon Ken en moeder Ann zijn de gepassioneerde krachten achter de autozaak met een ruim aanbod van retromodellen.

Een Porsche 356BT6 S90 Cabrio uit 1961, een Mercedes 230SL uit 1966 of wat gedacht van de Ford T-Racer uit 1917? Voor elke liefhebber van oldtimers en classic cars hebben Dirk en Ken Gilis van oldtimers Gilis wel iets in de aanbieding. Na de verhuizing naar het 900 vierkante meter grote industriële complex aan de Gaston Geenslaan is de toonzaal alweer goed gevuld met heel wat passie op vier wielen. “Een oldtimer werden er twee en zo is de handel gestart, wat ten slotte nog altijd een passie/hobby is”, aldus Dirk Gilis. “Alles wat we aankopen, ook al is het voor de verkoop, moeten we graag zien en in ons gamma passen. Anders kopen we de wagen niet. Intussen is de familie, mijn vader Roger was ooit piloot,  al 30 jaar actief in de sector van de oldtimers. Onze privécollectie telt intussen een kleine veertig voertuigen.”

Klanten soigneren 

Door plaatsgebrek was de verkoper uit Holsbeek al 2 tot 3 jaar op zoek naar een nieuwe locatie. “Intussen zijn we al sinds oktober vorig jaar fulltime bezig met de verbouwingen die nu grotendeels klaar zijn. Ik zag potentieel in dit gebouw. Een oude auto moet je niet in een betonnen garage zetten. Bovendien merkte ik dat er in de buurt heel wat verbouwingen bezig waren”, luidt het. Tijdens het eerste openingsweekend daagden al heel wat kopers op. Zo veranderde een Ford Mustang cabrio V8 uit 1964 al van eigenaar. “De markt van de oldtimers is de afgelopen dertig jaar voor ons altijd blijven groeien, op enkele dipjes na. Het geheim van het succes is dat je met gevoel moet werken en je klanten moet soigneren. Dan lukt het altijd. We stellen ook wel vast dat de wereld de afgelopen 10-15 jaar serieus veranderd is, waardoor mensen teruggrijpen naar de goede oude tijd”, aldus Dirk. Intussen zei zoon Ken zijn job bij een lokale Mercedes-dealer op. Samen met Dirk zal de jongeman de oldtimerzaak uitbaten. Ann, de vrouw van Dirk, neemt de administratieve/boekhoudkundige taken op zich. Vrienden/familie springen in.

Opgegroeid met Porsche 

Samen met een vriend baatte grootvader Roger lang geleden een Porsche-garage uit. “Ik ben met dat merk opgegroeid en ik heb mijn rijbewijs behaald met een Porsche. Ik houd van de kwaliteit, die we dan ook hoog in het vaandel dragen”, luidt het. Wie een kwalitatieve Porsche, Mercedes of Plymouth op de kop wil tikken, legt een kleine 50.000 euro op tafel. “Sommige klanten kopen een oldtimer als investering, waardoor de prijzen de afgelopen jaren wel wat gestegen zijn. Ook al koop je een oldtimer als belegging, dan nog koop je best de wagen met je hart. Ik heb het liefst kopers die een band hebben met het voertuig. Dan blijft de auto in de familie, wat het mooiste is aan het hele verhaal. Voor gepassioneerde eigenaars is een auto een familielid”, aldus Gilis.

De wereld rond 

Sommige geïnteresseerden struikelen evenwel over de prijs. “Op de markt zal je altijd goedkopere modellen vinden, maar heel wat eigenaars van oldtimers rijden van de ene garage naar de andere en dan kost het voertuig na een jaar meer dan dat ze direct een goede wagen hadden gekocht bij ons. Door onze jarenlang ervaring weten we binnen een minuut of een wagen ok is of niet. Zo rijd je met Duitse wagens uit de jaren ’80 de wereld rond”, besluit Dirk. Over het volume van investering kan Dirk zich naar eigen zeggen niet uitspreken. Wel moest hij een deel van zijn privécollectie van de hand doen om de aankoop en inrichting te bekostigen.