De aanwervingen bij kleine en middelgrote ondernemingen zitten op het hoogste peil in vijf jaar. Dat bleek dinsdag uit nieuwe cijfers van hr-dienstverlener SD Worx. De groei van de tewerkstelling is het sterkst in Vlaams-Brabant, met een stijging van drie procent.

Nooit werkten meer mensen in kmo’s dan vandaag, zegt SD Worx. De structurele tewerkstelling steeg vorig jaar met 1,86 procent. Dat is de grootste  groei sinds 2011.

Die groei is het sterkst in Vlaanderen (+2,5 procent) en in het bijzonder in Vlaams-Brabant en Limburg, telkens met drie procent. Wallonië volgt met een groei van 1,3 procent, Brussel kende een lichte groei van 0,3 procent.

De stijgende tewerkstelling is het gevolg van de aantrekkende economie. Maar ook de regeringsmaatregelen om de lonen te verlagen gaven de kmo’s een duwtje in de rug, zegt SD Worx.

Nog uit de gegevens van de loonstrookverwerker blijkt dat de kmo-medewerker veroudert, meer deeltijds werkt en vaker een vrouw is. In 2008 was 39,2 procent van de kmo-werknemers een vrouw, tegenover 43,52 procent vorig jaar. Het aantal voltijdse werknemers daalde van ruim driekwart in 2008 naar 69 procent vorig jaar. Meer dan de helft van de vrouwelijke kmo-werknemers werkt deeltijds.