Janssen Pharmaceutica en De Neef Chemicals hebben maandag de Belgian Business Awards for the Environment in de wacht gesleept. Daarmee beloont het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ondernemingen die bijdragen aan duurzame ontwikkeling. De tweede prijs ging naar Nnof. Het bedrijf uit Vilvoorde geeft afgedankt kantoormeubilair een tweede leven.

Het VBO reikt de awards om de twee jaar uit. Die gaan naar kleine en grote ondernemingen die economische activiteiten en zorg voor het milieu op een innoverende en intelligente manier weten te combineren.

Janssen Pharmaceutica en De Neef Chemicals zetten in een gezamenlijk project materiaalstromen uit om in nieuwe grondstoffen. Over die samenwerking was de jury unaniem. “Het is een bevestiging dat onze chemische sector koploper is op het gebied van innovatie en een belangrijke rol speelt bij de creatie van een circulaire economie.” Twee projecten (Plant on a truck en Circular economy project) illustreren het grote potentieel van industriële symbiose en recyclage met hoge toegevoegde waarde.

Milieu

Nnof strandde op de tweede plaats. Het bedrijf in Vilvoorde geeft afgedankt kantoormeubilair een tweede leven. De onderneming biedt moderne kantoorinrichting aan door het bestaande kantoormeubilair als grondstof te gebruiken. De winst voor het milieu kan tellen: zeventig procent minder afval en ook minder CO2-uitstoot. En dat allemaal tegen een voordelige prijs.

Op een gedeelde derde plaats strandden Baltimore Aircoil International en Sioen Industries. Infrabel kreeg de speciale prijs voor biodiversiteit voor zijn site in Ronet. De prijs voor jong talent ging naar start-up For Good.