De NMBS breidt in Vlaams-Brabant het vervoersaanbod gevoelig uit. Ook de infrastructuur in de stations wordt verbeterd. Dat heeft de vervoersmaatschappij woensdag meegedeeld aan burgemeesters en andere verkozenen uit de provincie.

De investeringen kaderen in het vervoersplan 12/2017-2020. Vlaams-Brabant profiteert mee van de geplande uitbreiding van het S-aanbod in en rond Brussel. Zo rijdt vanaf december 2017 op weekdagen de S4-trein Aalst-Brussel-Vilvoorde niet alleen tijdens piekuren maar de hele dag tussen Merode en Vilvoorde.

Op verschillende verbindingen komen er extra ochtend- en avondtreinen. Er is ook opnieuw een rechtstreekse treinverbinding gepland tussen Leuven en Mechelen. Op zaterdag rijden de treinen op de verbindingen S1 Nijvel-Brussel-Vilvoorde-Nijvel en S2 ’s Gravenbrakel-Halle-Brussel-Leuven vanaf december om het halfuur in plaats van om het uur.

De IC Hasselt-Antwerpen-Centraal via Aarschot en Leuven zal op zaterdag om het uur rijden in plaats van om de twee uur. Zowel op zaterdag als zondag zal ook de stoptrein tussen Leuven en Landen om het uur rijden. De S5-verbinding Edingen-Brussel-Mechelen rijdt ook tijdens het weekend. Op zondagavond worden drie extra studententreinen ingelegd die ook Vlaams-Brabant bedienen. Op verschillende lijnen worden de rittijden een tot drie minuten verbeterd.

De NMBS belooft het aantal parkeerplaatsen en fietsenstallingen in Vlaams-Brabant met 753 en 4.079 plaatsen te verhogen tot respectievelijk 12.219 en 19.114. In de stations van Leuven, Vilvoorde, Aarschot, Tienen, Liedekerke en Ternat worden daarvoor momenteel werken uitgevoerd.