De Vlaamse overheid heeft bij de NMBS gepleit voor de komst van een nieuwe stopplaats voor treinen op de industriezone van Haasrode in Leuven. De aanleg van een treinstation op de spoorlijn Leuven-Tienen wordt al jaren gevraagd door diverse instanties in de regio Leuven.

Een nieuwe treinhalte is onderdeel van het actieplan dat het stadsbestuur, Voka, De Lijn, hogeschool UC Leuven-Limburg en AWV vorig jaar opstelden om de bedrijvenzone van Haasrode beter bereikbaar te maken. In dat researchpark werken ongeveer 10.000 werknemers. In de spitsuren staan er lange files van en naar de bedrijvenzone, zowel in de ochtend als ’s avonds. De komst van hogeschool UCLL naar Haasrode maakte de situatie nog erger. Dagelijks pendelen er nu ook nog eens zo’n 3.500 studenten naar de zone.

Een bevraging door Voka wees eind vorig jaar uit dat 27 procent van de werknemers in deze bedrijvenzone met de trein naar het werk komt als er een stopplaats aangelegd wordt. De NMBS liet in het verleden al een studie uitvoeren om het potentieel van dit treinstation te onderzoeken. Het resultaat was negatief.

Recentelijk startte de spoorwegmaatschappij een nieuwe studie waarin het potentieel rekruteringsgebied werd vergroot. De resultaten zouden tegen het einde van het jaar bekend zijn.