Nitto gaat een deel van zijn elektriciteit zelf produceren. Daarvoor kocht de Japanse producent van industriële folies en kleefbanden met hoofdzetel in Leuven een warmtekrachtcentrale. Het is een investering van 5,2 miljoen euro.

Nitto Belgium behoort tot de Japanse multinational Nitto Denko Corporation. De hoofdzetel van Nitto Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika) bevindt zich in Leuven. Met de aankoop van een warmtekrachtcentrale wil de kleefbandproducent de globale CO2-uitstoot van het bedrijf terugdringen met ongeveer 2.000 ton per jaar.

De centrale zal voor dertig procent van de totale elektriciteitsproductie zorgen in de fabriek in Genk. Ook de warmte die daarbij opgewekt wordt, heeft zijn nut. Voor de productie van de industriële kleefbanden heeft Nitto veel warmte nodig om de ovens te kunnen voorverwarmen.

“Die warmte haalden we vroeger via de verbranding van gas”, zegt Johan De Boeck, algemeen directeur van Nitto Belgium. “De warmte gaat in een gewone elektriciteitscentrale van externe energieproducenten meestal verloren. Met onze eigen warmtekrachtcentrale verandert dat nu.”

Naast de waterkrachtcentrale investeert Nitto ook in onder meer led-verlichting, in een milieuvriendelijkere solvent die nodig is voor de productie van lijm en in zonnepanelen. “De zonnepanelen volgen de richting van de zon, waardoor het rendement met 43 procent stijgt in vergelijking met een klassieke installatie van zonnepanelen. We leggen ruim 250 zonnepanelen, goed voor 84.000 kilowattuur per jaar.”