Het tekort aan ict’ers op de arbeidsmarkt was nog nooit zo groot. Er zijn nu 16.000 openstaande vacatures, dubbel zoveel als tien jaar geleden. Ook CTG Belgium voelt dat nijpende tekort. Het it-consultancybedrijf uit Machelen haalt bijna nooit een vacature van de website.

In de 16.000 openstaande vacatures zijn uiteenlopende digitale profielen opgenomen. Zo zoeken de  bedrijven naar 4.400 it-consultants, 2.400 systeemontwikkelaars en 1.600 projectmanagers. “We hebben meer mensen nodig die it-vaardigheden verwerven”, zegt Marc Lambotte van technologiefederatie Agoria.

De krapte op de arbeidsmarkt beperkt zich niet tot ict-profielen. “In de pure technologiesector hebben we nog eens 15.000 andere jobs die ook niet ingevuld raken. Vooral technici en ingenieurs.”

Bij CTG werken zo’n 350 mensen. Het bedrijf is marktleider op het vlak van softwaretesting. “Het tekort is al jaren een probleem”, zegt hr-manager Ferdi Claes. “Er staat momenteel een veertigtal vacatures open. Dat is eigenlijk continu zo. We halen bijna nooit een vacature van onze website omdat die behoefte continu blijft.”

Het bedrijf doet veel moeite om nieuwe werknemers te vinden. Het voert campagnes via sociale media en werkt samen met de VDAB. Aan werknemers vraagt het om zelf mensen uit hun netwerk aan te brengen, waarvoor ze ook premies krijgen.