fruitbedrijfVanhellemontMeensel-KiezegemWelke grote en kleine verhalen schuilen er achter de boerenstiel? Ontdek vanaf woensdag 7 september de boeiende wereld van landbouwers uit Vlaams-Brabant op ROB-tv. De reportagereeks Uit eigen grond kwam tot stand in samenwerking met het Leuvense productiehuis Nieveranst. Programmamaker van dienst is Peter Heymans.

Acht afleveringen lang neemt ROB-tv de kijker mee op reis door het Vlaams-Brabantse platteland. De reeks wil de boeiende wereld leren ontdekken van landbouwers uit de regio die zich elke dag inzetten om de lekkerste producten veilig op uw bord te krijgen.

De Boerenbond steunt het project. Geen toeval: uit de eerste getuigenissen blijkt dat de huidige generatie weinig of niets afweet van de boerenstiel. Melk komt voor hen uit de supermarkt en waarom er varkens rondlopen is al helemaal een raadsel.

Pieter en Jessie staan aan het roer van ’t Waterbos, een familiaal landbouwbedrijf uit Veltem-Beisem (Herent) met vleesvee en akkerbouw. Ze bewerken 130 hectaren grond, hebben 200 stuks rundvee en leiden jaarlijks een 80-tal kalvingen in goede banen.

Nico en An baten samen hoeve De Peinwinning in Bekkevoort uit, een eeuwenoude boerderij die dateert uit de zeventiende eeuw en al vijf generaties lang in familiale handen is. Ze doen aan akkerbouw en houden melkvee.

Mario nam in 1994 als oudste zoon de helft van het fruit- en sorteertbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem (Tielt-Winge) in handen. Hij werkt samen met zijn ouders en beschikt over  40 hectaren fruitteelt, waarvan 18 ha appelbomen en 22 ha perenbomen.

Bavo en Karina baten in Kortenaken varkensbedrijf Velpenhof uit. Uit eigen grond telt acht afleveringen en wordt elke woensdag uitgezonden na het nieuws van 18.30 uur.