etienneOp ROB-tv start op 4 september de reeks De nieuwe start. Die brengt het verhaal van zeven mensen die dankzij de sociale economie nieuwe kansen in het leven krijgen. Maker van de reeks is het Leuvense productiehuis Nieveranst. “Het is een bundeling straffe getuigenissen geworden. Van mensen die een klop hebben gekregen en van de weg zijn geraakt”, zegt programmamaker Peter Heymans.

Nieveranst is met De nieuwe start niet aan het proefstuk toe. Op vraag van ROB-tv en met steun van de stad Leuven ging het productiehuis binnen de grenzen van de universiteitsstad op zoek naar mensen die door sociale tewerkstelling hun leven weer op de rails kregen.

“Het netwerk in Leuven bleek heel uitgebreid”, stelt tv- en filmmaker Peter Heymans. Hij is een van de drie creatieve geesten van Nieveranst. Heymans deed de research helemaal in zijn eentje maar kon voor zijn zoektocht wel terugvallen op samenwerking met de vzw’s die met steun van het Leuvense stadsbestuur van sociale economie méér dan zomaar een begrip maken.

“De reeks brengt zeven portretten van mensen die terugkeren naar of hun intrede doen op de enigszins reguliere arbeidsmarkt. Sommige mensen raken nooit op de weg, anderen raken het spoor bijster maar keren terug.” Maak kennis met Fatimah, een wees uit Marokko die werkt bij Spit. En met Irakees Haidar bij kinderoppasdienst ’t Lampeke. Of met Indiër Amarjit bij de schoonmaakdienst van De Lijn.

Vergis u niet: het zijn niet alleen migranten die een tijdlang op een zijspoor belandden. “Neem het verhaal van Etienne (foto). Hij had jarenlang een eigen bedrijf maar kon de administratie niet bolwerken en ging failliet. Hij belandde bij het OCMW maar kroop uit het dal. Hij werkt nu als klusjesman bij de vzw Wonen en Werken.”

Tim De Ridder, collega van Heymans, heeft de reeks gemonteerd. Zo had Nieveranst de productie voor honderd procent in eigen handen. Het resultaat ziet u vanaf 4 september op ROB-tv. Acht weken lang, elke vrijdag vanaf 18.30 uur en een herhaling op donderdag. De trailer kan u bekijken op http://www.robtv.be/denieuwestart.