Vastgoedspeler ERA Belgium ontwikkelde met de KU Leuven de ERA-KU Leuven Vastgoedindex. Daaruit blijkt dat een gemiddeld huis in Vlaanderen de voorbije tien jaar 23,1 procent duurder is geworden. Maar door correcties zoals inflatie door te voeren is wonen in het afgelopen decennium eigenlijk goedkoper geworden.

De ERA-KU Leuven Vastgoedindex bekijkt de woningprijzen in de tijd. Maar de prijsevolutie wordt ook gecorrigeerd met het oog op vergelijkingen.

Uit de data blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs voor huizen vorig jaar tegenover 2016 met 4,9 procent is gestegen naar 260.267 euro. Gecorrigeerd gaat het om slechts 2,94 procent.

“In vergelijking met 2008 is er een prijsstijging van 23,1 procent. Als je rekening houdt met alle variabelen, zijn de prijzen van huizen de voorbije tien jaar met slechts 15,7 procent gestegen”, zegt ceo Iain Cook.

“Als we ook nog eens rekening houden met de inflatie zijn de werkelijke prijzen zelfs 3,4 procent goedkoper dan tien jaar geleden”, stelt vastgoedeconoom Sven Damen van KU Leuven.

Appartementen stegen het afgelopen jaar met slechts 0,2 procent naar gemiddeld 181.871 euro. Met de correctie gaat het om 1,3 procent. Volgens ERA ondervinden de appartementen concurrentie met nieuwbouw door strengere wettelijke eisen.