Het UZ Leuven gebruikt sinds kort een magnetisch zaadje om de exacte plaats van de tumor te bepalen bij een borstsparende operatie. Het zaadje, dat door de radioloog wordt ingebracht in de borsttumor, heeft een aantal voordelen in vergelijking met een metalen draad, de standaardtechniek om de tumorpositie te bepalen. Voor de patiënt is de nieuwe techniek minder pijnlijk en comfortabeler omdat het inbrengen niet op de dag van de operatie zelf hoeft. De workflow voor de chirurg wordt efficiënter en ook technisch is het eenvoudiger om de tumor uit de borst te halen.

Gemiddeld een op de drie borsttumoren die ontdekt worden, zijn niet voelbaar. Sinds kort gebruiken radiologen in UZ Leuven een nieuwe manier om de tumor in een borst te lokaliseren. Ze plaatsen een magnetisch zaadje niet groter dan een rijstkorrel in de tumor met behulp van een dunne naald.

Tijdens de operatie gebruikt de borstchirurg een instrument vergelijkbaar met een dikke stift die met een magnetisch veld de tumor heel precies kan terugvinden. Het plaatsen van het magnetische zaadje kan een dag voor de operatie of zelfs enkele weken vooraf, wat comfortabeler is voor de patiënte.

Terugbetaling

Dankzij de nieuwe techniek kan de chirurg de operatie en workflow nauwkeuriger inplannen. “Voor een patiënte is het soms lang wachten op de ochtend van haar operatie. Door de nieuwe techniek kan ze rechtstreeks naar het operatiekwartier”, zegt Ann Smeets, borstchirurge in UZ Leuven.

Het magnetische zaadje, de Magseed, kreeg in september 2017 goedkeuring van de Europese Commissie. UZ Leuven was het eerste ziekenhuis in Europa om de techniek te gebruiken en ondertussen volgden andere landen. Voor de Benelux is UZ Leuven het enige borstcentrum dat gebruik maakt van de nieuwe lokalisatietechniek.

Voorlopig is er nog geen terugbetaling door het Riziv. In oktober konden acht patiënten in UZ Leuven gebruikmaken van de nieuwe techniek, het hoogste aantal van alle Europese ziekenhuizen.