In Machelen werd dinsdag een nieuwe strook van de fietssnelweg naar Brussel ingehuldigd. De hoofdstad komt daardoor weer wat dichterbij voor fietsers uit Vlaams-Brabant. Zij kunnen het traject gebruiken voor woon-werkverkeer.

Het gaat om een strook van amper 1,3 kilometer, aangelegd door de Vlaamse Landmaatschappij. Het is onderdeel van FR0, de fietssnelweg die Brussel verbindt met de luchthaven en Leuven. Die verbinding loopt voor een stuk  ongeveer parallel met de Brusselse Ring.

De weg ligt pal op de gewestgrens. De overheden aan Brusselse en Vlaamse kant hebben het project in de luchthavenregio samen gefinancierd. De investering bedraagt ongeveer 350.000 euro, waarvan ongeveer 150.000 euro door de provincie Vlaams-Brabant en Vlaanderen wordt betaald. “Deze samenwerking tussen de verschillende partners is uniek”, zei Tom Dehaene, gedeputeerde voor Mobiliteit.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wees op de fileproblematiek rond Brussel en het onbenutte potentieel van de fiets in Vlaams-Brabant. “Van het aantal verplaatsingen in Vlaams-Brabant is 71 procent minder dan 15 kilometer lang. Liefst 51 procent is minder dan 5 kilometer lang. Deze provincie scoort slecht voor fietsgebruik, terwijl we bij uitstek de luxe hebben om heel dicht bij ons werk te wonen.”

In Vlaams-Brabant zijn er 64 projecten voor 155 kilometer fietspad. Goede infrastructuur is een voorwaarde om pendelaars uit de auto te halen. Veel werknemers komen met de wagen naar Brussel terwijl de overgrote meerderheid op minder dan 25 kilometer van het werk woont.