Nieuwe STEM Olympiade focust op technologie en engineering

stemDe Vlaamse Technologie Olympiade verandert haar naam in Vlaamse STEM Olympiade. Technology approved wordt de baseline. Met die naamswijziging scharen de initiatiefnemers zich achter het STEM-actieplan waarmee de Vlaamse regering loopbanen in techniek/technologie, toegepaste wiskunde, exacte wetenschappen, onderzoek en ontwerp wil stimuleren. Dat werd in Leuven bekendgemaakt.

De Vlaamse Technologie Olympiade richt zich in de eerste plaats naar leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs met feeling voor exacte wetenschappen. De deelnemers krijgen meerkeuzevragen voorgeschoteld waarmee gepolst wordt naar hun technologisch inzicht.

In het schooljaar 2015-2016 namen 18.664 leerlingen uit 206 scholen deel. Daarnaast is er ook de junior olympiade voor leerlingen uit het zesde jaar van het basisonderwijs waarvan de voorronde georganiseerd werd in de verschillende scholen. Hieraan namen verspreid over 522 scholen 15.259 leerlingen deel.

De organisatoren zijn het helemaal eens met het STEM-actieplan. “De Olympiade zet op de eerste plaats in op de T van Technology en op de E van Engineering. Maar ze heeft de exacte wetenschappen (S) als basis en kan niet zonder de toegepaste wiskunde (M)”, zegt Rik Hostyn.

De Vlaamse regering gaf de Olympiade een plaats in haar actieplan en steunt de wedstrijd voortaan financieel.