Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) opende woensdag een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel en een nieuw fietspad langs de Woluwelaan in Machelen. Dat is een investering van  21 miljoen euro. Door de nieuwe fietsinfrastructuur kunnen werknemers uit de ruime regio ten noorden van Zaventem zich makkelijker met de fiets naar de zone van de luchthaven verplaatsen.

Vlaanderen investeerde al 15,7 miljoen euro in zes kilometer fietsnetwerk ten noorden van de luchthaven. In een volgende fase komt daar nog eens twee kilometer fietspad bij langs de Woluwelaan. Met 40.000 voertuigpassages per dag is dat een van de drukste wegen uit de regio.

Om de levenskwaliteit van de omgeving te verbeteren en om het verkeer vlotter te laten doorstromen gaat de Vlaamse overheid de laan over een afstand van een kilometer van een tunnel voorzien. Die werken starten in het voorjaar van 2018.

Het knooppunt van de E19 en de Brusselse Ring is intussen vernieuwd. Na de herinrichting van de Woluwelaan zal die rechtstreeks met de Ring verbonden zijn. Dat moet de doorstroming en de verkeersveiligheid verbeteren. “We willen investeren in oplossingen voor de files op de weg maar ook in alternatieven voor de wagen”, zei Weyts.