De auditeur van de Raad van State adviseert om het ruimtelijk bestemmingsplan voor de zone Vilvoorde-Machelen te vernietigen. Dat is een nieuwe en mogelijk fatale klap voor het omstreden winkelcomplex Uplace in Machelen.

Het plan vult de nieuwe bestemming in van de gronden, een gewezen industriezone. Maar dat niet alleen. Het vormt ook de volledige juridische onderbouw van de bouwvergunning. Zonder bestemmingsplan komt er geen vergunning. Uplace kan met andere woorden niet verder.

Het advies is niet bindend. Maar helaas voor Uplace wel richtinggevend. In de grote meerderheid van de gevallen volgt de Raad van State het advies van de auditeur. Het definitieve arrest volgt uiterlijk eind dit jaar.

De Vlaamse regering zou in principe een nieuwe versie van het ruimtelijk plan kunnen goedkeuren. Dat deed ze al eens in 2016, maar de Vlaamse coalitie heeft al gezegd dat niet nog eens te willen doen.

Uplace zelf weigert de handdoek in de ring te gooien. “We blijven enthousiast over ons project en bevestigen ons vertrouwen in de Vlaamse regering”, zei Uplace-voorzitter Bart Verhaeghe. “Dit is een nieuwe en pijnlijke illustratie van de onmacht van de ondernemer. We moeten lijdzaam toezien hoe een regering vergunningen aflevert die door hun politieke tegenstanders voor rechtbanken worden aangevochten.”