Nieuwe donkere wolken boven Option

optionDe financiële problemen blijven zich opstapelen bij het technologiebedrijf Option. De directie van de onderneming in Leuven was al op zoek naar vers geld maar schakelt gedwongen een versnelling hoger. Option onderhandelt met enkele financiële en industriële partners.

Option kwam recentelijk positief in het nieuws met de ontwikkeling van een systeem om het rijgedrag van autobestuurders op te volgen. Maar nu duiken de financiële moeilijkheden weer op. Option verloor in de eerste jaarhelft opnieuw 2,5 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dat het in de tweede helft van 2015 ongeveer 5 miljoen euro kosten heeft. Het heeft nog een klein miljoen in kas en moet dus op zoek naar 4 miljoen euro.

Dat geld moet komen van researchprojecten en de lopende verkoop van voorraden. Maar ook en vooral van een stijgende verkoop van het kernproduct CloudGate, de verzamelde communicatietoepassingen voor machine-to-machine. In het eerste semester hoopte Option daarvan 13.000 tot 20.000 stuks te verkopen. Finaal waren dat er rond de 10.000. Vooral de verkoop in de Verenigde Staten werd een tegenvaller. Voor de tweede jaarhelft mikt Option op volumes boven de 10.000 stuks per kwartaal.

In schril contrast met die financiële zorgen zijn er hoopvolle ontwikkelingen voor de nabije toekomst. Zo stijgt het aantal toepassingen voor CloudGate. Het systeem biedt onder meer een oplossing voor mobiele wifi in trams, bussen en treinen.