In UZ Leuven kreeg voor het eerst een Belgische patiënt een biologische hartklep van de nieuwe generatie. Die is veelbelovend voor vijftigers en zestigers met een actieve levensstijl. Er is hoop dat dit nieuwe type klep, gemaakt van runderweefsel en bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie, in tegenstelling tot de bestaande biologische hartkleppen een leven lang kan meegaan. De ontwikkeling van de nieuwe hartklep gebeurde op basis van jarenlang onderzoek door Leuvense cardiochirurgen. De voorzet kwam van het bedrijf Edwards Lifesciences uit Dilbeek.

UZ Leuven is het eerste Belgische ziekenhuis dat een biologische hartklep met een langere duurzaamheid aanbiedt. Een vijftiger met een actieve levensstijl kreeg als eerste patiënt in België het nieuwe type hartklep. De man stelt het goed en is tevreden dat hij zijn intense sportactiviteiten verder kan beoefenen.

Vandaag heeft iemand met een defecte aortaklep de keuze tussen een mechanische of biologische klep. Een mechanische gaat levenslang mee, maar je moet levenslang bloedverdunners innemen. Voor zwangere vrouwen of mensen met een actieve levensstijl kan dat een probleem zijn. Bovendien maakt een mechanische klep een tikkend geluid.

Runderweefsel

Bij een biologische klep, gemaakt van varkens- of runderweefsel, moet een patiënt geen medicatie innemen en hoor je geen geluid. Het grote nadeel is dat een biologische klep verslijt of verkalkt. Gemiddeld is een biologische klep na tien tot vijftien jaar aan vervanging toe. Dat proces van verkalking gaat sneller bij jongere patiënten.

De nieuwe Inspiris-hartklep is gemaakt van runderweefsel bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie. Die zorgt voor minder kalkafzetting en minder slijtage. Arts en patiënt maken samen de keuze voor een biologische of mechanische hartklep.

“Vroeger lag de leeftijdsgrens voor een biologische hartklep op minimaal 70 jaar. Tegenwoordig geven we ze ook aan mensen van 65 of 60”, zegt professor Bart Meuris, hartchirurg in UZ Leuven. “Met dit nieuwe type kunnen we ook vijftigers en jonge zestigers laten profiteren van de voordelen van een biologische hartklep zonder dat ze op latere leeftijd moeten terugkeren voor een tweede hartklepvervanging. Mocht dat toch nodig zijn, dan hoeven ze met dit nieuwe type geen openhartoperatie meer te ondergaan. Het kan eenvoudiger via een katheter in de lies.”

Terugbetaling

Edwards Lifesciences kwam tien jaar geleden naar de cardiochirurgen van UZ Leuven en KU Leuven met de vraag om een grote experimentele studie te doen. De studie maakte een vergelijking tussen de biologische klep die het bedrijf al twintig jaar op de markt had en de nieuwe Inspiris-klep.

“Met ons jarenlange onderzoek staan we aan de wieg van de nieuwe ontwikkelingen met biologische hartkleppen. De levensverwachting neemt toe, waardoor een zestiger van vandaag veel kans heeft om negentig te worden.”

In België staat de hartklep voorlopig nog niet op de lijst van terugbetaalde hartkleppen. Maar is wel een terugbetaling gepland vanaf 2018. Ondertussen kan UZ Leuven voor een geselecteerde groep patiënten wel al gebruik maken van de nieuwe hartklep. “We denken vooral aan patiënten tussen de 50 en 65 jaar.”

In UZ Leuven krijgen gemiddeld 700 mensen per jaar een hartklepoperatie. De helft daarvan gaat naar huis met een nieuwe aortaklep. Negentig procent van de patiënten kiest voor een biologische hartklep.