Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt een nieuw aanbestedingsdossier voor de tweede fase van de werken aan de herinrichting van Woluwedal in Kraainem en Zaventem. Er komt een nieuwe aannemer, in opvolging van Viabuild.

Aannemer Viabuild is bereid om de samenwerking aan het project van de gewestweg Woluwedal stop te zetten. Dat is de conclusie na de aanslepende onderhandelingen over de financiële afhandeling van de eerste fase van de werken in de richting van Vilvoorde.

Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt een nieuw aanbestedingsdossier voor de tweede fase van de werken in de richting van Sint-Lambrechts-Woluwe. Viabuild werkt momenteel nog de laatste ingrepen van de eerste fase af.

Daarna wordt de werfzone opnieuw vrijgemaakt, zodat het verkeer in afwachting van de tweede fase zo vlot mogelijk kan rijden. In de tijdelijke verkeerssituatie worden de kruispunten opnieuw opengesteld.

Traag

De onenigheid over de werken ontstond toen het Agentschap Wegen en Verkeer begin 2016 eiste dat Viabuild de fundering van de riolering opnieuw aanlegde. Proeven hadden aangetoond dat de funderingspalen onvoldoende draagkracht hadden.

Na een half jaar waarin de werf zo goed als stil lag, kwam minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts tussen en werden de werken hervat. Dat gebeurde onder meer als gevolg van veel klachten van gedupeerde handelaars op en rond Woluwedal.

Ondertussen is de riolering afgewerkt maar de discussies over de financiële afhandeling bleven. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer werkte de  aannemer sinds de zomer veel te traag.