Nieuw magazine over economie in Vlaams-Brabant

economie-werkt-cover-sept-2016_tcm5-110370De provincie Vlaams-Brabant lanceert Economie Werkt. Dat is een gloednieuw magazine over het economische beleid in de regio. Het eerste nummer van september is opgehangen aan twintig jaar Kringwinkel Hageland. Naast enkele boeiende bijdragen haalt het magazine helaas ook enkele oude koeien uit de gracht.

“In Vlaams-Brabant bruist het economische leven. We voelden de noodzaak aan om de vele facetten van onze economie eens flink in verf te zetten”, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor Economie. “Vanuit die behoefte groeide Economie Werkt, een driemaandelijks magazine over de economische initiatieven in Vlaams-Brabant. Met als uitgangspunt het belang van onze regio.”

In het eerste nummer van het magazine komt een brede waaier van economische items aan bod. Van sociale economie over ondernemerschap tot innovatie en cofinanciering van Europese projecten. Maar ook over detailhandel en de optimalisering van bedrijventerreinen komt de lezer meer te weten. Net als over de doorstart van het streekoverleg in de taskforce Spitsregio Leuven en het toekomstforum Halle-Vilvoorde. De kennisregio Vlaams-Brabant blinkt uit in de sectoren gezondheid, voeding, logistiek, cleantech en creativiteit. Het magazine focust op deze speerpuntsectoren.

Zeer boeiende lectuur is een interview met Paul Stessens, de directeur van Kringwinkel Hageland die mee aan de wieg stond van dit project. De eerste conclusies van een eigen marktonderzoek sociale economie sluiten daar mooi bij aan. De provincie hield een enquête over sociale economie bij meer dan honderd  bedrijven in Vlaams-Brabant. In het behoeftenonderzoek lag de focus op het beantwoorden van de vraag hoe reguliere ondernemingen ervan overtuigd kunnen worden om producten en diensten af te nemen van bedrijven uit de sociale economie.

Tussendoor is het wel even geeuwen met een verslag van een studiedag over horeca en kernversterking van meer dan vier maanden geleden. En met een droge opsomming van de diensten van Flanders Smart Hub.

Benieuwd naar het nieuwe economische magazine? Het is gratis te verkrijgen op print. Op www.vlaamsbrabant.be/economiewerkt kan u het magazine online raadplegen en downloaden en een gratis abonnement nemen.