KU Leuven heeft een nieuw stralingslaboratorium in gebruik genomen. Daarin wordt getest of speciale computerchips tegen grote hoeveelheden nucleaire straling kunnen. Het gaat om een investering van 500.000 euro.

De toestellen zijn uniek voor de Benelux. “Elektronische onderdelen worden steeds kleiner maar daardoor ook gevoeliger voor straling”, zegt Paul Leroux, hoogleraar elektrotechniek.

“In het nieuwe lab kunnen we nog beter testen hoe ze reageren op straling. Met de resultaten passen we chips aan zodat ze bruikbaar zijn in bijvoorbeeld de ruimtevaart.”

Vroeger werden de chips op andere locaties getest. Daar kwam gammastraling aan te pas, zodat de wetenschappers op grotere afstand moesten blijven. In het nieuwe lab kunnen de onderzoekers de testen zelf doen.

Een van de nieuwe toestellen is een laseropstelling die met een nauwkeurigheid van honderd nanometer elk stukje van een chip in meer dimensies onder de loep kan nemen.

Het laboratorium zal gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek maar ook door bedrijven die hun elektronica willen testen. Het lab werkt onder meer samen met het Leuvense onderzoekscentrum Imec en het Studiecentrum voor Kernenergie.