Nieuw krediet voor parkinguitbater Q-Park

parkingHet Nederlandse bedrijf Q-Park, dat in slechte papieren zit, krijgt een nieuwe en forse kredietlijn van 925 miljoen euro. Daarmee wordt het voortbestaan van de parkings in Leuven en Zaventem verzekerd. In Leuven is de nieuwe parking aan de Vaartkom overgeschakeld op betaald parkeren en moeten auto’s straks plaats ruimen voor fietsen in de ondergrondse parking De Bond aan het station.

Q-Park is een Nederlandse onderneming die zich richt op parkeerdienstverlening voor garages en terreinen in binnensteden, bij knooppunten van openbaar vervoer en ziekenhuizen. Het bedrijf werd opgericht in 1998, met hoofdzetel in Maastricht. De parkings worden ofwel in eigendom gehouden ofwel beheerd voor rekening van derden.

De groeiverwachtingen werden enkele maanden geleden naar beneden bijgesteld. In 2014 was er een negatief resultaat: een verlies van 146,5 miljoen euro. Een internationaal banksyndicaat dat bestaat uit ING, KBC, ABN Amro, Rabobank en HSBC stelt nu een kredietlijn van 925 miljoen euro ter beschikking van de parkinguitbater. Dat bedrag moet dienen voor de herfinanciering van een lening van 1,15 miljard euro. De nieuwe kredietlijn loopt over zeven jaar.

In Zaventem bezit Q-Park een parking aan de Belgicastraat. In Leuven heeft het bedrijf twee vestigingen: parking Centrum aan de Vital Decosterstraat en parking Heilig Hart, recht tegenover het gelijknamige ziekenhuis in de Naamsestraat.

De gloednieuwe ondergrondse parking aan de Vaartkom in Leuven was een tijdlang gratis maar dat mooie liedje bleef niet duren. Sinds deze zomer is het (vanaf het tweede uur) ook daar betalen, zelfs als u gaat shoppen bij Albert Heijn. Bepaald geen reclame voor het warenhuis dat daar dit voorjaar de deuren opende. De parking wordt uitgebaat door Optimal Parking Control uit Herent, dat in Leuven ook de Minckelersparking in de Minckelersstraat en in Asse parking Huinegem aan het Gemeenteplein exploiteert.