Nieuw instrument voor correcte inschatting van afstand door drones

droneimecEen nieuw instrument moet leiden tot een correcte inschatting van afstand voor drones. De afstandsmeter werd ontwikkeld door het onderzoekscentrum Imec uit Leuven. De weg ligt nu open voor commercialisering. Dat is het terrein van startup Airobot.

Tot dusver was het niet mogelijk om afstanden tussen een drone en het te inspecteren of te filmen object correct in te schatten. Toch zeker niet als op zekere hoogte werd gevlogen. Dat probleem wordt opgelost met een afstandsmeter, vergelijkbaar met een parkeersensor.

De meter verschaft gedetailleerde beelden. Op een tablet leest de gebruiker de afstand van de drone tot het object. Dat garandeert opnames op een veilige afstand.

Het Leuvense nano-elektronicabedrijf Imec ondersteunde de Hasseltse startup Airobot bij de commercialisatie van de Airobot Ranger, de module die ervoor zorgt dat de afstanden correct worden weergegeven. Airobot ontwikkelt modellen voor veilige navigatie van drones.

Imec heeft alle elektronicacomponenten uitgemeten en in kaart gebracht. Na verschillende optimalisaties werd naar een draadloze communicatiemodule gezocht. Die werd samen met de sensoren en een systeemprocessor op een circuitboard) geïntegreerd.

Toepassingen zijn legio: voor politiewerk, inspectie, beveiligingsopdrachten en fotografie van gebouwen. Airobot kan de oplossing nu op de markt brengen.

Als u overigens nog op zoek bent naar een geschikt kerstgeschenk: drones zijn razend populair onder de kerstbomen van 2015.