De bakkerijketen Vangrootloon verandert de naam van de gebakjes die wij allemaal kennen als negerkoppen. De klanten mogen zelf een nieuwe naam voorstellen.

Een vrouw met Marokkaanse roots diende bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, een klacht in tegen bakkerij Vangrootloon. Zij nam aanstoot aan de naam van de gebakjes die als negerkoppen al decennia vlot over de toogbank gaan.

In Vlaams-Brabant telt de bakkerijketen zeven vestigingen in zes gemeenten: Aarschot, Diest, Landen, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en twee in Leuven. Bakkerij Vangrootloon heeft na de klacht besloten om de naam van de gebakjes aan te passen.

Klanten

“Het is nooit de bedoeling geweest om iemand tegen de borst te stoten en van racisme is zeker geen sprake”, zegt Jan Massa van Vangrootloon. “We stellen zelf een vijftiental nationaliteiten te werk. We hebben eerder nooit een klacht ontvangen over deze gebakjes. De benaming bestaat al sinds jaar en dag en wordt in de volksmond gebruikt zonder kwaad opzet. We willen echter niet voor heisa zorgen.”

Heel wat bakkers veranderden de naam van het gebakje in de loop der jaren. Bakkerij Vangrootloon volgt nu dat voorbeeld. “Onze klanten mogen zelf beslissen over de benaming. Ze mogen een voorstel doen, waarna de klanten met de tien beste namen het gebakje met een koffie aangeboden krijgen. We zullen dan een keuze maken uit de voorstellen en het product opnieuw lanceren.”