Als het een kleine troost mag wezen voor het gecontesteerde Uplace in Machelen: het in Grimbergen geplande Eurostadion ligt nog méér onder vuur. Sinds dinsdag moeien ook de politici er zich nog wat meer mee. Regeringspartij N-VA wil dat de bevoegde Vlaamse overheidsdienst de bouwaanvraag voor het voetbalcomplex op parking C blokkeert.

Die beslissing ligt bij de gemeente Grimbergen. Vlaanderen speelt wel een sleutelrol in de besluitvorming. Als de administratie een negatief advies geeft, is de Vlaams-Brabantse gemeente verplicht dat te volgen en de bouwvergunning te weigeren.

Het gevolg is nieuwe vertraging. Daardoor lijkt het uitgesloten dat projectontwikkelaar Ghelamco zijn deadline voor de start van de werken nog haalt. Die is gepland voor deze zomer.

Volgens N-VA moet er vanuit Vlaanderen een negatief advies komen omdat de bouwaanvraag strijdig is met de afspraken in het ruimtelijk bestemmingsplan. “Bouwheer Ghelamco haalt ongeoorloofde trucs uit om onder de maximaal toegelaten oppervlakte van 50.000 vierkante meter voor recreatie te blijven”, zegt Vlaams parlementslid Axel Ronse.

Ghelamco lijkt zich niet echt te storen aan de kritiek. “Wij horen ook de geruchten dat iedereen ermee wil stoppen”, zegt Ghelamco-bestuurder Philip Neyt. “Maar er is nog altijd constructief overleg met Anderlecht. Wij hebben de opdracht gekregen een stadion te bouwen waarvoor draagvlak is.”

Nog meer slecht nieuws voor Ghelamco: de Vlaamse administratie heeft een negatief advies gegeven voor de mobiliteit rond het project. Dat blijkt uit een rapport van de dienst Mobiliteit en Openbare Werken dat naar de gemeente Grimbergen werd gestuurd.