NCR hervat onderhoud van bankautomaten

bankautomaatNa een spontane staking van één dag zijn de personeelsleden van het technologiebedrijf NCR in Zaventem weer aan het werk gegaan. Het algemeen ongenoegen over het personeelsbeleid is nog niet van de baan maar er is toenadering met het management. De technici van NCR rukken weer uit voor het onderhoud en de herstelling van bankautomaten.

NCR stelt in Zaventem een veertigtal mensen te werk, van wie zo’n 25 technici. Zij staan in voor een goed functioneren van de bankautomaten. Precies die techniekers legden het werk neer, met steun van enkele administratieve personeelsleden. Directe aanleiding was het ontslag van een vakbondsafgevaardigde die al sinds 1978 in dienst was.

Volgens de bonden was dat de spreekwoordelijke druppel. Zij hekelen het personeelsbeleid en stellen dat de directie afspraken niet nakomt. De klachten gaan van incorrecte berekeningen van het loon tot onduidelijkheden over de hospitalisatieverzekering en een te hoge persoonlijke bijdrage voor het privégebruik van bedrijfswagens.

Overleg tussen directie en vakbonden leidde tot een werkhervatting. Op het ontslag van de vakbondsafgevaardigde wil het management niet terugkomen. Dat was de eerste eis van het personeel maar het wil de sociale onvrede niet op de spits drijven. Een akkoord is er nog niet maar de bonden willen verder overleg kansen geven.

De openingen die rond de onderhandelingstafel tot stand kwamen, worden niet gecommuniceerd omdat het management tijd vroeg om eerst intern enkele zaken uit te klaren. Feit is dat de directie enkele toegevingen deed en garanties gaf dat het sociaal overleg in de toekomst op een betere manier georganiseerd wordt.