Na zes jaar zwoegen openen Hotel Kronacker en brasserie Stadspark dit weekend de deuren. De horecazaken zijn gevestigd in de voormalige stadsbibliotheek aan de Dr. J. Geensstraat. 

De bouw van Hotel Kronacker en brasserie Stadspark heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Vier jaar hadden de ondernemers gerekend om de oude verwaarloosde stadsbibliotheek om te toveren tot een hotel met brasserie. Uiteindelijk heeft de bouw zes jaar in beslag genomen. “De ondergrondse garage voor achttien staanplaatsen moest volledig met de hand uitgegraven worden”, vertellen eigenaar Tom Decuypere en manager Koen Anteunis. “Graafmachines zouden voor te veel trillingen zorgen en de stabiliteit van het pand in gevaar brengen. Daarbij kwam nog dat de autolift niet in het beschermde pand mocht geïnstalleerd worden. Daarom hebben we de aanpalende woning moeten kopen om de lift te installeren. Twee jaar waren al verstreken voor de ondergrondse garage een feit was.”

Verregaande eisen Onroerend Erfgoed 

Na de ontmanteling hebben de initiatiefnemers op basis van oude tekeningen en foto’s bekeken hoe ze het geheel weer moesten opbouwen. Dat was immers de voorwaarde van de dienst Onroerend Erfgoed. En men ging daar wel erg ver in. Zo lag er in een bepaalde ruimte Hongaars puntparket. Dit moest opnieuw gebruikt worden na verbouwing tot seminarieruimte. Kostenplaatje: 300 euro per vierkante meter. “De verregaande eisen en normen van Onroerend Erfgoed hebben ons veel geld en tijd gekost”, luidt het. In het hotel zijn 22 slaapkamers met airco. Voorts kunnen de gasten terecht in een sauna-en fitnessruimte.

Zakenmensen

Bij de renovatie van het pand is enorm veel aandacht besteed aan authenticiteit. Deze wordt doorgetrokken in de inrichting van zowel de brasserie, vergaderzalen als het hotel. “De brasserie is vrij toegankelijk voor iedereen en biedt plaats aan een 70-tal personen. Op het buitenterras, met zicht op het stadspark, is er nog eens plaats voor 80 gasten. W richten ons vooral op zakenmensen. Door de vele bedrijvigheid in de suikerstad en omgeving is er nood aan extra kwalitatieve overnachtmogelijkheden. De kamers zijn dan ook zakelijk en strak ingericht met alle voorzieningen en het nodige comfort. Natuurlijk zijn ook andere gasten welkom.”

Suikerrock 

Boekingen beginnen volgens de managers stilaan binnen te komen voor het nieuwe hotel op de historische site. “Vooral de weekends zijn al vrij goed bezet door mensen die hier in de buurt naar een feest moeten. We werken ook samen met de toprestaurants van Tienen die hun gasten een overnachting dicht bij kunnen aanbieden. En ook in het Suikerrockweekend zijn we volledig bezet”, besluit zaakvoerder Tom Decuypere.

FOTO: zaakvoerder Tom Decuypere.