Muyters verlengt contract met Innovatiecentra

IC algemeen - 30mmVlaams minister van Innovatie Philippe Muyters besliste om de convenanten met de Vlaamse Innovatiecentra te verlengen. De komende jaren blijven de Innovatiecentra dus een lokale laagdrempelige dienstverlener voor het bedrijfsleven in een veranderend innovatielandschap.

De adviseurs van de vijf Innovatiecentra bieden individuele begeleiding aan een doelgroep van voornamelijk kmo’s. In de eerste plaats is dat vaak advies bij de financiering van hun innovatieprojecten. Financiering van risicovolle innovaties is immers vaak nog een belangrijke drempel voor kmo’s. De adviseurs begeleiden hiervoor bedrijven onder andere bij hun subsidieaanvragen naar het IWT (het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie). Ruim veertig procent van alle aanvragen in het kmo-programma van het IWT verloopt via de Innovatiecentra.

Een tweede belangrijke pijler in de werking is het vinden van de juiste partners voor innovatieprojecten. Die worden veelal gevonden in het Vlaams Innovatienetwerk dat ruim tweehonderd kennisinstellingen omvat, waaronder universiteiten en hogescholen. Dit netwerk is bijzonder waardevol, krachtig en compleet. Maar veel kmo’s hebben wel wat hulp van een Innovatieadviseur nodig om hun weg te vinden in dit netwerk. Van 2011 tot nu zijn zo ongeveer drieduizend partner matchings gerealiseerd.

Intussen werkt minister Muyters ook aan een grondige hertekening van het hele innovatielandschap. Zo zullen het Agentschap Ondernemen en het IWT volgend jaar samensmelten tot één vernieuwd Agentschap Innoveren en Ondernemen (AIO) en wordt een nieuw clusterbeleid op poten gezet.

De vijf provinciale innovatiecentra kunnen hun werking dus verder zetten. “Voor ons betekent dit dat we blijven verder werken zoals we dit tot nu toe deden”, zegt Katie Vandenbulck van Innovatiecentrum Vlaams-Brabant. “Onze opdracht is afgestemd met de overheid en die blijven we zelfstandig uitvoeren.”

“We zijn blij met deze verlenging”, zegt Vandenbulck. “Er zijn immers nog veel kmo’s en starters die we kunnen begeleiden bij hun innovatieplannen. Er wordt nu ook hard gewerkt om de fusie tussen AO en IWT vlot te laten verlopen. Voor de Innovatiecentra betekent dit dat er pas vanaf mideden volgend jaar bekeken zal worden hoe onze rol als frontoffice kan worden afgestemd op het nieuwe agentschap.”